Spareribs BBQ Rum Style

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE – THUIS IN DE TUIN

Vandaag staan er BBQ Rum Style SpareRibs op het programma – Sunday Diner! Boys FOOD, komt dat even goed uit dat Lydia moet werken. Chapeau voor deze zorgtopper!! Uiteraard houden we wel iets over schat 😉.

Let’s Begin!! Spareribs BBQ – Rum Style

Back to business! Let’s begin with the Ribs! Je kunt ze natuurlijk makkelijk en eenvoudig online kopen of je bestelt ze gewoon even bij je lokale slager. Ik kies voor de laatste optie, wij bestellen bij Slagerij Goossen in Rijssen (wellicht dat we de Ribs van Slagerij Goossen in toekomst online kunnen verkopen, who knows 😉) twee kilo naturel spareribs. Twee prachtige stukken vlees, dat is de basis. En nu? Hoe tover ik deze malse jongens om in heerlijke stoere spareribs? Even een appje sturen naar de grillmeister uut Riessen Mr. Bargmeister himself. Hij komt met het overheerlijke recept voor RUM RIBS uit het ultieme BBQ boek SMOOKEY GOODNESS van Jord Althuizen, vanaf vandaag een boek wat bovenaan mijn verlanglijstje staat. Zelf heb ik hier de winter bbq smookey goodness edition liggen, alleen voor de plaatjes al het kopen meer dan waard!

Let the games begin, de benodigdheden! Het gros hebben we wel in huis – BBQ met deksel, Kruiskopschroevendraaier (geen idee wat daarvan de functie is in deze BBQ-Sessie, maar we zullen zien), dikke stukken Appelchunks, gemalen piment (das ook nieuw voor mij) en zo gaat het nog wel even verder. Ach het is zondag, eerst even een stukje hardlopen hebben we nog wel even tijd voor 😊 Wil je de tijd weten? Moet je even STRAVA checken, niet schrikken hoor…sommige mensen wandelen nog sneller!

De voorbereiding start uiteindelijk om 14:00 (Lees, volgende keer toch een uurtje eerder hardlopen).

Eerst even de Rum Rib Rub maken. Wat heb ik allemaal nodig? Nou een heel lijstje kan ik je vertellen, 3 el rietsuiker, 3 et zout, 2 et paprikapoeder, 1 el gemalen piment. Ja Piment, helaas had de supermarkt alleen bolletjes dus even met een hamer tot moes geslagen (moet nog even een vijzel scoren) 😉 Check! En verder heb ik nog 2 el gemberpoeder, 2 tl gemalen steranijs en 1 tl kaneel nodig. Bakje erbij, even goed door elkaar husselen en klaar! Volgende stap, de SPARERIBS uit de koelkast halen en dan ontvliezen. U zegt? Ja ontvliezen, geen idee, nooit gedaan, noot geweten dat dat moest. Maar leuk man, we leren elke dag. Hoe gaat dat ontvliezen van spareribs precies? Jord van Althuizen gebruikt hiervoor een kruiskopschroevendraaier, acht waarom niet. It does the job! Je trekt er eenvoudig mee het vlies van het rack af. Je kunt ook snel even een YouTube filmpje bekijken, Easy Peasy. Het vliesje is van de racks af, dus kan de zonnebloemolie rijkelijk vloeien – ik smeer de ribs even goed in met een kwastje. Dan pakken we het bakje met Rum Rib Rum er even weer bij en bestrooien we beide kanten van de ribs met de rub.

Ondertussen

Oh ja ondertussen heb ik natuurlijk even de kamado aangeslingerd (check deze mini kamado) , 110 graden is het advies, maar dat is nog wel lastig hoor. Ik gebruik hiervoor houtskool BBQ – Grill 4 KG zak van Fire-Up en uiteraard een paar bruine aanmaakblokjes en last but not least een paar grote appel rookhout stukken ertussen.

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE

Vervolgens even de keramische schijf ertussen voor het indirect grillen (deze plaats je tussen het vuur en je rooster) en de kamado is klaar voor de eerste fase Spareribs BBQ Rum Style. Ik heb uiteindelijk de kamado qua temperatuur wel iets hoger staan, dacht rond de 125 graden. Het is een gevoelsdingetje zullen we maar zeggen.

Twee uur garen!

Nu lekker twee uur garen, wel af en toe (om het halfuur) even natspuiten met een mengsel van appelsap en appelcider.

Na 1 uur en drie kwartier heb ik de goudbruine ribbetjes eraf gehaald om ze vervolgens in aluminiumfolie te verpakken. Voor het dichtvouwen van de aluminiumfolie giet ik er nog even een lekker mengseltje over van 200 ml gesmolten margarine (tja had niet genoeg vloeibare margarine 😉) 8 el rietsuiker, 8 el agavesiroop en 4 el tabasco. En door….ondertussen maak ik rum saus. Heerlijk RUM, helaas geen FLOR de CANA uit Nicaragua, wat is dat een lekkere rum zeg! Ook geen captain morgan wat het recept aangeeft, maar de donkere variant van Bacardi. Ook lekker! Dus 200 ml bruine rum, 100 gram rietsuiker, 50 gram honing, 100 gram ketchup, 1 tl galen piment, 1 el tabasco vervolgens nog een beetje zout en zwart peter en voilà de saus ziet er overheerlijk uit! ( Voor iets dikkere saus gebruik ik een mespuntje aardappelzetmeel).

De twee uur zijn weer voorbij gevlogen, ondertussen uiteraard een heerlijk IPA’tje gedronken in de zon. Heerlijk biertje trouwens, aanradertje! De spareribs zien er al geweldig mals uit, we halen de folie er nu helemaal af (gebruik even een lekbakje voordat alles onder zit 😉) en leggen de ribs nog even 10 minuten zonder de folie op het warme rooster van de kamado.

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE - tip gebruik een lekbakje

Na 10 minuten bestrijk ik ze nog met de rumsaus en laat ze dan nog 5 minuten liggen. Ondertussen rooster ik nog even de geraspte kokos lichtbruin in de pan, deze strooien we er straks lekker overheen.

 

Het eindresultaat.

Volgens m’n zoons Morris (5) en Hidde (8) Legendarisch! Dat is toch superleuk om te horen. Volgens mij? Ik heb ze nog niet eerder zo lekker gehad, dit ga ik vaker maken! Wat een top recept van Jord Althuizen – Smookey Goodness, mijn complimenten!

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE – THUIS IN DE TUINSPARERIBS BBQ – RUM STYLE – THUIS IN DE TUIN

Tot de volgende!

– René – 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Home » blog » Spareribs BBQ Rum Style

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE – THUIS IN DE TUIN

Vandaag staan er BBQ Rum Style SpareRibs op het programma – Sunday Diner! Boys FOOD, komt dat even goed uit dat Lydia moet werken. Chapeau voor deze zorgtopper!! Uiteraard houden we wel iets over schat 😉.

Let’s Begin!! Spareribs BBQ – Rum Style

Back to business! Let’s begin with the Ribs! Je kunt ze natuurlijk makkelijk en eenvoudig online kopen of je bestelt ze gewoon even bij je lokale slager. Ik kies voor de laatste optie, wij bestellen bij Slagerij Goossen in Rijssen (wellicht dat we de Ribs van Slagerij Goossen in toekomst online kunnen verkopen, who knows 😉) twee kilo naturel spareribs. Twee prachtige stukken vlees, dat is de basis. En nu? Hoe tover ik deze malse jongens om in heerlijke stoere spareribs? Even een appje sturen naar de grillmeister uut Riessen Mr. Bargmeister himself. Hij komt met het overheerlijke recept voor RUM RIBS uit het ultieme BBQ boek SMOOKEY GOODNESS van Jord Althuizen, vanaf vandaag een boek wat bovenaan mijn verlanglijstje staat. Zelf heb ik hier de winter bbq smookey goodness edition liggen, alleen voor de plaatjes al het kopen meer dan waard!

Let the games begin, de benodigdheden! Het gros hebben we wel in huis – BBQ met deksel, Kruiskopschroevendraaier (geen idee wat daarvan de functie is in deze BBQ-Sessie, maar we zullen zien), dikke stukken Appelchunks, gemalen piment (das ook nieuw voor mij) en zo gaat het nog wel even verder. Ach het is zondag, eerst even een stukje hardlopen hebben we nog wel even tijd voor 😊 Wil je de tijd weten? Moet je even STRAVA checken, niet schrikken hoor…sommige mensen wandelen nog sneller!

De voorbereiding start uiteindelijk om 14:00 (Lees, volgende keer toch een uurtje eerder hardlopen).

Eerst even de Rum Rib Rub maken. Wat heb ik allemaal nodig? Nou een heel lijstje kan ik je vertellen, 3 el rietsuiker, 3 et zout, 2 et paprikapoeder, 1 el gemalen piment. Ja Piment, helaas had de supermarkt alleen bolletjes dus even met een hamer tot moes geslagen (moet nog even een vijzel scoren) 😉 Check! En verder heb ik nog 2 el gemberpoeder, 2 tl gemalen steranijs en 1 tl kaneel nodig. Bakje erbij, even goed door elkaar husselen en klaar! Volgende stap, de SPARERIBS uit de koelkast halen en dan ontvliezen. U zegt? Ja ontvliezen, geen idee, nooit gedaan, noot geweten dat dat moest. Maar leuk man, we leren elke dag. Hoe gaat dat ontvliezen van spareribs precies? Jord van Althuizen gebruikt hiervoor een kruiskopschroevendraaier, acht waarom niet. It does the job! Je trekt er eenvoudig mee het vlies van het rack af. Je kunt ook snel even een YouTube filmpje bekijken, Easy Peasy. Het vliesje is van de racks af, dus kan de zonnebloemolie rijkelijk vloeien – ik smeer de ribs even goed in met een kwastje. Dan pakken we het bakje met Rum Rib Rum er even weer bij en bestrooien we beide kanten van de ribs met de rub.

Ondertussen

Oh ja ondertussen heb ik natuurlijk even de kamado aangeslingerd (check deze mini kamado) , 110 graden is het advies, maar dat is nog wel lastig hoor. Ik gebruik hiervoor houtskool BBQ – Grill 4 KG zak van Fire-Up en uiteraard een paar bruine aanmaakblokjes en last but not least een paar grote appel rookhout stukken ertussen.

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE

Vervolgens even de keramische schijf ertussen voor het indirect grillen (deze plaats je tussen het vuur en je rooster) en de kamado is klaar voor de eerste fase Spareribs BBQ Rum Style. Ik heb uiteindelijk de kamado qua temperatuur wel iets hoger staan, dacht rond de 125 graden. Het is een gevoelsdingetje zullen we maar zeggen.

Twee uur garen!

Nu lekker twee uur garen, wel af en toe (om het halfuur) even natspuiten met een mengsel van appelsap en appelcider.

Na 1 uur en drie kwartier heb ik de goudbruine ribbetjes eraf gehaald om ze vervolgens in aluminiumfolie te verpakken. Voor het dichtvouwen van de aluminiumfolie giet ik er nog even een lekker mengseltje over van 200 ml gesmolten margarine (tja had niet genoeg vloeibare margarine 😉) 8 el rietsuiker, 8 el agavesiroop en 4 el tabasco. En door….ondertussen maak ik rum saus. Heerlijk RUM, helaas geen FLOR de CANA uit Nicaragua, wat is dat een lekkere rum zeg! Ook geen captain morgan wat het recept aangeeft, maar de donkere variant van Bacardi. Ook lekker! Dus 200 ml bruine rum, 100 gram rietsuiker, 50 gram honing, 100 gram ketchup, 1 tl galen piment, 1 el tabasco vervolgens nog een beetje zout en zwart peter en voilà de saus ziet er overheerlijk uit! ( Voor iets dikkere saus gebruik ik een mespuntje aardappelzetmeel).

De twee uur zijn weer voorbij gevlogen, ondertussen uiteraard een heerlijk IPA’tje gedronken in de zon. Heerlijk biertje trouwens, aanradertje! De spareribs zien er al geweldig mals uit, we halen de folie er nu helemaal af (gebruik even een lekbakje voordat alles onder zit 😉) en leggen de ribs nog even 10 minuten zonder de folie op het warme rooster van de kamado.

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE - tip gebruik een lekbakje

Na 10 minuten bestrijk ik ze nog met de rumsaus en laat ze dan nog 5 minuten liggen. Ondertussen rooster ik nog even de geraspte kokos lichtbruin in de pan, deze strooien we er straks lekker overheen.

 

Het eindresultaat.

Volgens m’n zoons Morris (5) en Hidde (8) Legendarisch! Dat is toch superleuk om te horen. Volgens mij? Ik heb ze nog niet eerder zo lekker gehad, dit ga ik vaker maken! Wat een top recept van Jord Althuizen – Smookey Goodness, mijn complimenten!

SPARERIBS BBQ – RUM STYLE – THUIS IN DE TUINSPARERIBS BBQ – RUM STYLE – THUIS IN DE TUIN

Tot de volgende!

– René – 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.